beautiful-finland

Helsingin ja luultavasti Suomen tunnetuin rock-klubi Tavastia on ehtinyt tarjota mieltä räjäyttäviä musiikkikokemuksia jo vuodesta 1970 lähtien. Useampi sukupolvi on saanut vuosien varrella nauttia omien aikakausiensa lempibändien esiintymisistä. Tunnetuimpia esiintyjiä ovat olleet esimerkiksi Hanoi Rocks, Hassisen Kone, Siouxsie and the Banshees, Jamiroquai ja Nick Cave. Suomalainen rockbändi HIM soitti aina perinteisen joka vuotuisen uudenvuoden konserttinsa, sekä vuoden 2017 jäähyväiskonserttinsa Tavastialla. Melkein 50 vuotta perustamisensa jälkeen Tavastia vetää edelleen tuvan täyteen sekä houkuttelee aloittelevia ja legendaarisia bändejä keikoille.

Lokakuun toisena päivänä 1970 entisen Hämis -tanssiravintolan tiloihin avattiin rockklubi Tavastia. Alkuvuosina rockin rinnalla kulkivat tuttuun entiseen tapaansa myös iskelmä ja diskomusiikki. Myöhemmin mukaan tulivat säännölliset jazz-illat. Tavastian nimi saatiin ihmisten huulille Jussi Raittisen levyttämällä versiolla Elviksen ”Crocodile Rockista” nimeltään ”Tavastia -Rock”. Kyseinen kappale oli jokaisen jukeboxin valikoimissa. Tavastian tuolloisen hallituksen puheenjohtaja Juhani Merimaa kierteli baareja sekä kuppiloita ympäri Helsinkiä pistäen jukeboxit soittamaan peräkkäisellä toistolla ”Tavastia-Rockia”. Pikkuhiljaa Tavastiasta alkoi muodostua jokaisen bändin haluttu keikkapaikka ja kunnon rock-klubi.

Tavastia

1980- ja 90-luku syventävät suosiota

1980-luku oli punkin valtakautta. Helsingin toinen rock-klubi Lepakko imi kuitenkin ensimmäisen punk-aallon, joten musiikkilaji tuli hieman jälkijunassa Tavastialle. Kuuluisien punk-bändien rinnalla esiintyi edelleen jazz- ja rockbändejä. Merkittävin konsertti oli vuoden 1981 legendaarinen Hanoi Rocksin ensimmäinen suuri keikka. 1990-lukua kohden Tavastialla soitettujen musiikkilajien määrä kasvoi entisestään eikä yksi enää ollut muiden yläpuolella. 90-luvun lama kuitenkin iski myös Tavastiaan, ja klubi joutui sulkemaan ovensa muutamaksi kuukaudeksi. Uudelleenavaamisen jälkeen suosio kasvoi vain entisestään ja klubilla esiintyivät kuuluisuudet kuten Black Crowes, Kingston Wall, Kolmas Nainen ja Värttinä.

Tavastia-2

2000-luvun Tavastia

2000-luvun alkaessa Tavastia oli ehtinyt jo nauttia musiikin kulta-ajasta. 90-luvun klubikeikkojen suosion takia monet aikakauden kovimmat bändit olivat jo tuttu näky Tavastialla. Erityisesti suomalainen rock nautti Tavastian avustamana suuresta menestyksestä. 90-luvun lopulla Tavastian suosiota kasvatti myös HIM:in maailmanlaajuinen menestys ja yhtyeen vuosittainen uudenvuoden konsertti Tavastialla. 90-luvun musiikin monipuolisuus jatkui yhä 2000-luvulle. Tavastia toimi tärkeänä alustana aloitteleville bändeille samalla, kun lavalla esiintyi viikoittain kovia ulkomaalaisia ja kotimaisia nimiä. Tavastia ei enää ollut pelkkä rock-klubi vaan esiintyjiä oli jokaisesta musiikin genrestä.

Tavastia tänä päivänä

Tavastia-klubi on tänä päivänä yksi Euroopan vanhimmista rock-klubeista, jonka erikoisuutena on sen sijainti keskellä kaupungin keskustaa. Vuonna 2010 Tavastia jakoi ensimmäisen 1000 euron suuruisen Tavastia-palkinnon, jonka tarkoitus on tukea nousevia artisteja ja kehittää elävää musiikkia. Historiansa takia Tavastia on säilyttänyt arvokkaan merkityksensä tähän päivään asti ja se on edelleen monelle aloittelevalle artistille korvaamaton konserttipaikka. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään rock-museo, vaan Helsingin ja Suomen musiikkihistoriaan vahvasti vaikuttanut kulttuuriteko, jonka tarina jatkuu edelleen melkein 50 vuoden jälkeen.