aurora

Suomen matkailu on nyt kovassa nosteessa. Maamme matkailuvaltteja ulkomaisten silmissä ovat muun muassa kaunis luonto ja puhdas ilma, ja toki Suomen historia Ruotsin ja Venäjän alusmaana takaa kulttuurillisesti että arkkitehtuurisesti paljon mielenkiintoista nähtävää. Suomalaistenkaan ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä näkemistä ja tekemistä riittää kotimaassa yllin kyllin. Hämeellä on tarjota jokaiselle jotakin! Tutustumisen alueeseen voi aloittaa vaikkapa Hämeenlinnan kaupungista, jossa voi vierailla keskiaikaisessa Hämeen linnassa.

Hämeenlinnassa kannattaa vierailla myös Suomen kansallissäveltäjän syntymäkodissa, ja jos paikalle sattuu oikeaan aikaan, voi kuulla Finlandian kotimuseossa järjestettävissä konserteissa. Hämeen luonto kauniin karuine kansallispuistoineen taas kutsuu luontomatkailijaa puoleensa. Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa voi olla kaukana kaikesta yhtä luonnon kanssa ja vaellella, bongailla lintuja ja liito-oravia, hyödyntää jokamiehenoikeuksia poimimalla karpaloita ja kalastamalla, ihmetellä poikkeuksellisia mineraaliesiintymiä tai vaikkapa vierailla Korteniemen perinnetilalla, jossa eletään edelleen 1910-luvun mukaisesti.

Hämeen linna

Hameenlinna-Castle

Hämeen linna on keskiaikainen linna, joka sijaitsee Vanajaveden rannalla. Sen rakentaminen aloitettiin todennäköisesti 1200-luvulla. Linna rakennettiin alun perin rajalinnaksi, mutta kun 1323 Pähkinäsaaren rauha siirsi Ruotsin rajan kauemmaksi, linnasta tuli tärkeä puolustustukikohta. Venäjän vallan alkuaikoina siitä tehtiin kruununvankila, jossa oli lähes 300 vankia ja myöhemmin myös Suomen ainoa naisten kuritushuone. Linnan toiminta vankilana lopetettiin vasta 1953. Sen jälkeen sitä alettiin entisöidä ja nykyään se on auki vierailijoille vuoden ympäri.

Sibeliuksen syntymäkoti

Hämeenlinnan keskustassa osoitteessa Hallituskatu 11 sijaitsee kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen syntymäkoti. Sibelius syntyi talossa vuonna 1865 ja asui siellä lapsuusvuotensa. Vuonna 2007 vanha puutalo, joka on ollut kotimuseo vuodesta 1960 asti, remontoitiin muistuttamaan mahdollisimman tarkasti Sibeliuksen varhaislapsuuden aikoja. Kotimuseossa on esillä esimerkiksi kalusteita, asiakirjoja sekä valokuvia, joista voi saada käsityksen, millaista elämä Sibeliuksen lapsuudenkodissa ja Hämeenlinnassa aikoinaan on ollut. Kotimuseossa järjestetään säännöllisesti konsertteja.

Liesjärven kansallispuisto

LIESJARVEN-KANSALLISPUISTO

Liesjärven kansallispuisto sijaitsee Lounais-Hämeessä Tammelan syrjäseuduilla. Tammelan Ylängöksi kutsuttu alue on karua metsää eikä siellä ole ollut lähes lainkaan asutusta. Vaelluspaikkana se sen sijaan on aina ollut suosittu, ja kansallispuiston hiekkarannoilta on löydetty kivikautisia asuinpaikkoja kiviesineineen. Kansallispuisto muodostuu lähes kokonaan tuuheista metsistä ja soista. Sen lisäksi paikkaa kaunistaa kaksi järveä hiekkarantoineen. Kansallispuistossa voi vaellella, kalastaa, bongailla lintuja ja harvinaisia liito-oravia sekä vierailla Korteniemen perinnetilalla.

Torronsuon kansallispuisto

Torronsuon kansallispuistosta löytyy Suomen syvin suo ja suoalue on yli toistakymmentä kilometriä pitkä. Noin 8500 vuotta sitten aluetta peitti suuri järvi ja lähialueilta tehdyt löydöt ovat vahvistaneet, että paikalla on ollut asutusta jo kivikaudella. Torronsuo on lintubongarin paratiisi ja alueella voi tarkkailla muun muassa kurkia. Myös sen suokasvisto on monipuolista ja varsinkin karpalonpoimijoille suo tarjoaa hyvät apajat. Patikointi onnistuu kätevästi pitkospuita pitkin.