Suomen kauneimmat luontokohteet ja kansallispuistot Language Finnish

Johdanto

Suomen luonnonkauneus on poikkeuksellista! Tutkittavana on monia kansallispuistoja ja muita ihmeitä. Retkeilijät, villieläinten ystävät ja luonnonystävät löytävät kaikki jotain rakastettavaa. Ihaile Lemmenjoen kansallispuiston soita ja Repoveden kansallispuiston kalliomuodostelmia. Löydä lisää piilotettuja helmiä ja henkeäsalpaavia maisemia Suomen kansallispuistoista ja luonnonsuojelualueista!

Suomen kauneimmat luontokohteet

Tutustu Suomen kauneimpiin luontokohteisiin Kolilla, Repovedellä, Oulangalla, Pallas-Yllästunturilla ja Linnansaaressa. Koli tarjoaa henkeäsalpaavia näkymiä vuorenhuipultaan, kun taas Repovesi antaa vierailijoiden tutustua upeisiin järviin ja metsiin. Oulangalla on rotkoja, koskia ja vesiputouksia, ja Pallas-Yllästunturin polut sopivat erinomaisesti retkeilijöille. Linnansaari on seesteinen ja eristäytynyt saariretriitti luontoharrastajille.

Koli

Kolin kansallispuisto on upea näky! Se sijaitsee Itä-Suomessa ja tunnetaan jylhistä vuoristaan, rehevistä metsistään ja kristallinkirkkaista järvistään.

Ukko-Kolin ja Paha-Kolin huipuilta avautuvat näkymät ovat upeat! Tällä alueella on asunut ihmisiä jo yli 6 000 vuoden ajan, ja sillä on rikas kulttuurihistoria. Tutustu Aholan museoon ja Mäkrävuoren mäkilinnoitukseen ja opi lisää.

Täällä on tarjolla ulkoilma-aktiviteetteja, kuten patikointia, kalastusta, melontaa ja talvisin hiihtoa. Rentoutua voit vuokraamalla yhden läheisistä viihtyisistä mökeistä. Kolin kansallispuisto on yksi Suomen kauneimmista paikoista!

Repovesi

Tämä ihastuttava luonnonkeidas on piilossa Suomen Etelä-Savossa. Siellä on upeita vesistöjä, villiä metsää ja rauhallisia näkymiä – mikä tekee siitä erinomaisen kohteen ulkoilufanaatikoille. Sen kiteiset järvet, kuten Olhavanvuori, Repovesi-Kukonharju ja Mustalamminvuori, lupaavat erinomaista kalastusta ja uintia.

Puistossa on monia polkuja, kuten Lapinsalmen riippusilta, joka johtaa Illusian näkötornille, josta avautuvat upeat näkymät alueelle.

Jännitystä kaipaavat voivat kokeilla melontaa tai kiivetä 15 metriä korkean Kettumäen huipulle. Villieläinten ihailijat voivat tarkkailla harvinaisia otuksia, kuten liito-oravaa, kalasääskiä ja merikotkia.

Repoveden kansallispuisto on todellinen aarreaitta, jonka loputtomat ihmeet saavat kävijät palaamaan takaisin yhä uudelleen.

Oulanka

Tämä upea suomalainen paikka on tunnettu monista elinympäristöistään. Oulangan kansallispuistosta löytyy kaikkea koskista metsiin. Täällä on paljon aktiviteetteja kaikille – yksinmatkaajista perheisiin. Retkeilijät voivat nauttia puiston poluista, vesiputouksen kiipeilijät voivat kokeilla, ja uimarit voivat pulahtaa kristallinkirkkaaseen veteen. Lintuharrastajat tulevat kaukaa ja kaukaa tarkkailemaan villieläimiä, erityisesti kevätmuuton aikaan, jolloin lintukanta on suuri.

Pallas-Yllästunturi

Suomen Lapissa sijaitsee hieno Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Kukkulat, vuoret, metsät ja kristallinkirkkaat vedet muodostavat upean maiseman.

Vierailijat voivat nauttia erilaisista aktiviteeteista, kuten hiihtämisestä, vuorikiipeilystä ja lumikenkäilystä. Talviöinä he voivat nähdä revontulia.

Lisäksi Pallas-Yllästunturin alueella on runsaasti kulttuuriperinteitä. Voit tutustua paikalliseen saamelaiskulttuuriin, vierailla porotiloilla ja nauttia perinteistä lappilaista ruokaa.

Lyhyesti sanottuna Pallas-Yllästunturin alue on ihanteellinen kohde unohtumattomalle seikkailulle. Luonnonkauneus ja kulttuurinen rikkaus odottavat Suomen kävijöitä.

Linnansaari

Linnansaari on Suomen kansallispuisto, joka sijaitsee Saimaan keskellä. Se on koskematonta erämaata, joka tarjoaa rauhallisia järvinäkymiä ja saaria tutkittavaksi.

Se on myös koti harvinaisille kasvilajeille ja ainutlaatuiselle saimaannorpalle.

Voit yöpyä Linnansaaren saaristokeskuksessa, jossa on mökkejä ja leirintäalueita. Nauti majesteettisesta tunnelmasta!

Suomen kansallispuistot

Tutustu Suomen kansallispuistojen lumoavaan maailmaan syventymällä artikkelin ‘Suomen kansallispuistot’ -osioon. Tästä osiosta voit tutustua viiteen eri alaosioon, kuten Kolin kansallispuistoon, Repoveden kansallispuistoon, Oulangan kansallispuistoon, Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon ja Linnansaaren kansallispuistoon, joista jokainen tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen tämän upean maan luonnonkauneuteen.

Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuisto sijaitsee Suomen itäosassa. Se on 30 neliökilometrin laajuinen alue, jossa on upeita järviä ja panoraamanäkymiä. Siellä on jylhiä kallioita, koskemattomia metsiä ja muinaisia kallioita. Ympärivuotiset kävijät voivat patikoida ja hiihtää ja nähdä maamerkkejä, kuten Ukko-Kolin mäen ja Paha-Kolin mäen. Seikkailunhaluiset nauttivat sen suomalaisesta erämaasta.

Tämä puisto on kulttuurisesti merkittävä karjalaisille, jotka ovat asuneet täällä vuosisatoja. Jean Sibelius innostui tämän kauneudesta niin paljon, että hän sävelsi “Karjalan sviitin”. Kolin kansallispuisto on yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista. Kävijät hämmästelevät Pielisen järvilaaksoa. Se jättää heille virkistyneen olon kiehtovaan maastoon tutustumisen jälkeen.

Repoveden kansallispuisto

Tämä luonnonystävien paratiisi sijaitsee Kaakkois-Suomessa! Kristallinkirkkaita järviä ja jylhiä maisemia tarjoava puisto houkuttelee kävijöitä ympäri vuoden. Yli 15 000 hehtaarin laajuinen alue tarjoaa aktiviteetteja, kuten patikointia, melontaa, kalliokiipeilyä ja kalastusta. Se on myös koti erilaisille villieläimille, kuten susille, karhuille, ilveksille, kotkille ja pöllöille. Repoveden kansallispuistolla on lisäksi historiallista merkitystä rautakaudelta, josta on löydetty muinaisia esineitä.

Oulangan kansallispuisto

Koillis-Suomessa sijaitseva Oulangan kansallispuisto sopii erinomaisesti patikointiin. Siellä on nopeasti virtaavia jokia, monipuolinen kasvisto ja eläimistö sekä valloittavia maisemia. Myös lintujen tarkkailu tai vierailu porotilalla ovat suosittuja. Alueella on myös “Pirun keittiö“, kalliomuodostelmia, joissa on muinaisia hautapaikkoja 2500-3000 vuoden takaa. Puisto on avoinna ympäri vuoden, ja siellä voi harrastaa jopa talviurheilua, kuten hiihtoa ja moottorikelkkailua.

Virkistäytymiseen on tarjollakalastusta, ratsastusta, pyöräilyreittejä ja leirintäalueita. Halutuin paikka on“Jyrävä“, jossa voi ottaa upeita valokuvia kuvankauniista maisemista.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Tämä puisto on valtava – se on Lapissa 1000 km²! Se on suosittu paikka myös monipuolisen kasvistonsa ja eläimistönsä, kuten mäntyjen, porojen ja arktisten kettujen vuoksi.

Retkeilyn ja hiihtämisen kaltaiset aktiviteetit ovat suosittuja. Lisäksi pyöräilyyn ja kävelyyn kannustetaan joillakin alueilla. Vuoren huipulta avautuvat upeat näkymät!

Puisto on loistava kohde niille, jotka rakastavat ulkoseikkailuja. Se on lähellä Levin hiihtokeskusta ja Hetta Villagea, joten siellä käy paljon turisteja. Varmista, että tulet paikalle valmiina upeaan luontokokemukseen!

Linnansaaren kansallispuisto

Linnansaaren kansallispuisto sijaitsee Itä-Suomessa. Siellä on upeat maisemat ja monipuolinen villieläimistö. Se koostuu monista pienistä saarista ja saarista, ja se on saimaannorpan elinympäristö.

Vierailijat voivat tarkkailla lintuja, kalastaa tai vaeltaa metsässä.

Puistossa on upeita vesireittejä saarten ympärillä. Voit tutustua maisemiin veneretkillä. Valokuvaajilla on runsaasti mahdollisuuksia ottaa kuvia luonnosta ja maisemista.

Matkailijat voivat yöpyä leirintäalueilla saadakseen mukavan luontokokemuksen. Alueella on polkuja ja piknik-paikkoja niille, jotka haluavat kävellä tai syödä ulkona. Seikkailunhaluisille on tarjolla melontaretkiä, joilla voi nauttia luonnon kauneudesta ja harrastaa liikuntaa.

Usein kysytyt kysymykset

1. Mitkä ovat Suomen kauneimmat luontokohteet ja kansallispuistot?

Vastaus: Vastaus: Suomella on monia upeita luontokohteita ja kansallispuistoja. Jotkin kauneimmista ovat esimerkiksi Koli, Pyhä-Luosto, Repovesi, Riisitunturi, Oulanka ja Nuuksio.

2. Miksi Suomen kansallispuistot ovat tärkeitä?

Vastaus: Vastaus: Suomen kansallispuistot ovat tärkeitä suojelemaan Suomen ainutlaatuista luontoa ja monimuotoisuutta. Ne tarjoavat myös mahdollisuuden nauttia rauhallisesta ja luonnollisesta ympäristöstä sekä monista aktiviteeteista, kuten vaelluksesta ja kalastuksesta.

3. Hyväksytäänkö lemmikkieläimiä Suomen kansallispuistoihin?

Vastaus: Vastaus: Useimmissa Suomen kansallispuistoissa lemmikkieläimet eivät ole sallittuja luonnon suojelemiseksi. On kuitenkin olemassa joitain alueita, joissa lemmikkieläimet ovat sallittuja, mutta niillä on oltava kytkettyinä.

4. Ovatko Suomen kansallispuistot avoinna ympäri vuoden?

Vastaus: Vastaus: Useimmat Suomen kansallispuistot ovat avoinna ympäri vuoden, mutta joissain voi olla rajoituksia talviaikaan. Kannattaa tarkistaa kunkin puiston verkkosivuilta ennen vierailua.

5. Tarjotaanko Suomen kansallispuistoissa opastettuja kierroksia?

Vastaus: Vastaus: Useimmat Suomen kansallispuistot tarjoavat opastettuja kierroksia ja retkiä. Ne voivat olla joko ilmaisia tai maksullisia. Tarkistathan kunkin puiston verkkosivuilta, mitä tarjolla on.

6. Voinko yöpyä Suomen kansallispuistoissa?

Vastaus: Vastaus: Useimmissa Suomen kansallispuistoissa on mahdollista yöpyä teltassa, autiotuvissa tai varaamalla mökin. Joissain kansallispuistoissa on myös hotelleja tai majataloja. Tarkempia tietoja ja varausmahdollisuudet löytyvät kunkin puiston verkkosivuilta.